ODAKLANMA VE KONSANTRASYON SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?
Geçmişten günümüze durmaksızın gerçekleşen değişimlere şahit oluyoruz. Bu değişim ve gelişimler bizlere olumlu anlamda büyük katkılar sunsa da olumsuz etkenleri de mevcut. Son zamanlarda gerek çocuk -ergen grubunun okul hayatında gerekse yetişkin bireylerin iş hayatlarında yaşadığı bir çok sorunun temelinde odaklanamama ve konsantrasyon eksikliği probleminin olduğu saptanmıştır.
Fransızca kökenli olan konsanstrasyon kelimesi; herhangi bir uyarandan etkilenmeden dikkati bir noktaya yönlendirmek ve bu yoğunlaşmayı devam ettirebilmek anlamını taşımaktadır. Odaklanamama problemini ortaya çıkaran etmenler; uykusuzluk, beslenme bozuklukları, genetik faktörler olmak ile birlikte sürekli etkileşimde olduğumuz teknoloji sayılabilecek nedenler arasındadır.
Odaklanma sorunu nasıl giderilir?
1.Düzenli ve tam uykunun yaşam kalitemize etkisi yadsınamayacağı gibi odaklanma üzerinde de etkisi oldukça fazladır. Bu nedenle odaklanma ve konsantrasyon problemi yaşayan bireylerin öncelikle dikkat etmesi gereken uyku düzeni ve saatleri olmalıdır. Daha sağlıklı yaşam için insan fizyolojisinin ihtiyaç duyduğu uyku süresi yaşa, yaşanılan bölgeye, mevsime, genetik faktörlere bağlı olarak ortalama 6-8 saat aralığındadır.
2.Odaklanmanın üzerinde etkili olan ikinci madde ise beslenmedir.Tıpkı düzenli uyku gibi sağlıklı beslenme de konsantrasyon gücünü arttırmaktadır.
3.Bunların yanı sıra herhangi bir iş eylemi gerçekleştirirken aynı zaman diliminde birden fazla iş yapmak konsantrasyon eksikliğine yol açmaktadır. Bu sebeple yapılacak olan iş eylemleri listelenip sıraya konulmalıdır.
4.Masa başında gerçekleştirilen çalışmalar için masa düzeni de önem arz etmektedir. Yapılacak iş ve çalışmayla ilgili envanterlerin masada bulunması yeterli olacaktır.
5.Verimlilik için çalışma saatleri aralıklarla yapılmalıdır. Uzun süreli yapılacak ve konsantrasyon gerektirecek işler için dışarıdan gelen uyaranlar aza indirilmeli ve su tüketimi unutulmamalıdır.
6.Düzenli spor, beyin egzersizleri, bulmaca çözümü odaklanma ve konsantrasyon üzerinde arttırıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle çalışma aralarında bu aktiviteleri gerçekleştirmek fayda sağlayacaktır.
Aktarılan bu çözüm yolları konsantrasyon ve odaklanma probleminin azalması için yeterli olacaktır. Fakat kişinin bu uygulamaları gerçekleştirmesine rağmen problemi devam ediyorsa mutlaka bir uzman psikiyatristten yardım alınmalıdır. Uzmanlar tarafından yapılacak testler sonucunda bireyde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tespit edilir ise ilaçlı tedaviye geçiş söz konusu olabilir.
Psikolojik Danışman Büşra Arslan ÖZEL
FACEBOOK YORUMLAR