AKRAN ZORBALIĞI
Zorbalık, bir veya birden fazla kişinin, kendisinden güçsüz bireyi, kasıtlı ve sürekli olarak rahatsız etme durumudur. Akran zorbalığı çoğunlukla ilkokul dönemindeki çocuklarda görülmesinin yanında fiziksel olarak karşımıza çıkmaktadır. Zorbalık yapılan öğrenci/birey zorbalık karşısında kendini güçsüz hissetmekte birlikte bazı problemler yaşamaktadır. Bu problemler, uyku sorunları, altını ıslatma, depresyon, okul fobisi içeriğindeki ''ruhsal sorunlar'', ders başarısında düşüş, okul reddi, konsantrasyon problemi gibi ''akademik sorunlar'', düşük benlik algısı, iletişim problemleri, içine kapanıklık, utangaçlık ve güvensizliği ortaya çıkaran ''sosyal beceri sorunları'' olmak üzere bir çok olguya neden olmaktadır.
Çocuğumuz okulda arkadaşları tarafından tekme atılma, çelme takma, korkutulma veya oturacağı yere rahatsız edici cisimler koyma gibi davranışlar görüyorsa fiziksel zorbalığa maruz kalıyor demektir. Bedensel özellikleriyle dalga geçiliyor, küfür ediliyor, tehdit ediliyor ise sözel zorbalık görüyordur. Bunun yanında arkadaşları tarafından dışlanma, eşyalarına zarar verilmesi, defter veya kitaplarının üzerine kötü şeyler yazılması gibi durumlarda olabilmektedir.
Çocuğa yapılan akran zorbalığının farkındalığı önemli bir nitelik taşımakta ve ailelere bir takım önemli görevler düşmektedir.
Zorbalık gören çocuğa aileler olarak neler yapabiliriz?
⦁ Çocuğun anne-babayla olan ilişki ve iletişimi çoğu konuda önemli olduğu gibi burada da değer taşımaktadır. Öncelikle çocukla kurulan iletişim oranı arttırılmalı ve doğru davranışlarımızla onlara rol model olmalıyız.
⦁ Çocuklarımıza yeterli vakti ayırmalı, görüştüğü arkadaşları ve onların aileleri hakkında bilgi sahibi olmalıyız.
⦁ Çocuğumuza her ne olursa olsun problemini şiddet ile çözmenin doğru olmadığını aktarmalıyız.
⦁ Çocuğa zorbalık yapıldığında bunu anne ve babasıyla paylaşması gerektiğini söylemeli, anlatırken onu sakince dinlemeli, duygularını anlamalıyız.
⦁ Çocuktan zorbalık karşısında ne yapmalıyım sorusunu alırsak eğer; ona öncelikle arkadaşıyla konuşmaya çalışmasını, bu davranışın hoşuna gitmediğini belirtmesini öğretmeliyiz.
⦁ Ve en son olarak da bu durumu mutlaka okul rehber öğretmeniyle paylaşmasının önemine vurgu yapmalı, okul psikolojik danışmanıyla iş birliği içerisinde çalışma gerçekleştirmeliyiz.
Psikolojik Danışman Büşra Arslan ÖZEL
FACEBOOK YORUMLAR