Türk Mutfağı Las Vegas'ta
Ege İhracatçı Birlikleri, Las Vegas Üniversitesi’yle yaptığı anlaşmayla Türk mutfağının William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu müfredatına girmesini sağladı.
23 Mart 2021 - 15:34
Ege İhracatçı Birlikleri, Las Vegas Üniversitesi William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu Türk mutfağının müfredata girmesinde İzmir Ekonomi Üniversitesi ile iş birliği yapacak. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, İEÜ Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Betül Öztürk ve Gıda Birlikleri Başkanları, hibrit basın toplantısıyla projenin detaylarını paylaştı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, proje ile hedeflerinin Türk gıda ürünlerini marka elçisi konumuna getirmek, Las Vegas'tan başlayıp, sonrasında güneybatı ve Kaliforniya bölgesine, en sonunda tüm ülke geneline yayılmak olduğunu söyledi. Dört yılın sonunda ABD HoReCa (otel, restoran, kafe) sektöründe talep yaratmayı planladıklarını vurgulayan Eskinazi, ''Üretici, dağıtıcı, toptancı, perakendeci ve zincir marketler ile iş geliştirmek ve sürdürülebilir ilişkiler kurmak, restoran birlikleri, gıda yatırımcıları, gıda girişimleri, turizm-otelcilik fakülteleri, aşçılık okulları aracılığıyla farkındalık ve marka bilinirliği yaratmayı 4 yılın sonunda başarmak istiyoruz” dedi.
Projenin ilk yılında 9 faaliyet planladıklarını, ilk olarak Las Vegas bölgesinde bulunan ünlü otellerin executive şefleri ile tanıtım filmleri hazırlamak istediklerini belirten Eskinazi, şunları söyledi:
''Bu tanıtım filmlerinde 6 farklı şef, 6 farklı ürün grubumuzu kendi menülerinde kullandılar. Ardından, Las Vegas Üniversitesi Turizm Otelcilik Okulu mutfağında belirli aralıklarla belki de türünün ilk örneği olan tadım ve tanıtım etkinlikleri gerçekleştirdik. Ünlü şefler, satın alma direktörleri, distribütör ve akademisyenlerden oluşan 15 kişilik guruplara, şimdiden marka yüzümüz olan yabancı şefler tarafından Türk ürünleri ile hazırlanan menüler tattırılırken, online olarak etkinliğe bağlanan yönetim kurulu üyelerimiz tarafından online ortamda sektör sunumları gerçekleştirildi. Son olarak dünyanın en başarılı ikinci, ABD'nin ise birinci Turizm Otelcilik okulu seçilen Las Vegas Üniversitesi ile 5 yıl sürecek olan bir iş birliği başlattık.''
İş birliği sayesinde ihraç ürünleri ve Türk mutfağının üniversite müfredatında yer alacağını, EİB olarak İzmir Ekonomi Üniversitesi ile iş birliği yaparak ders içeriklerini birlikte oluşturacaklarını vurgulayan Jack Eskinazi, şöyle devam ette:
''Hedeflerimizden birisi, Türk mutfak kültürünü ve bileşenlerini ABD’nin şimdiki ve gelecekteki şef, satın alımcı ve distribütörlerine tanıtmak ve ürünlerimizin ABD pazarındaki paylarını artırmak. ABD'de kuru meyve, su ürünleri, meyve sebze mamulleri, zeytin ve zeytinyağı, hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve odundışı orman ürünlerimizin bilinirliğini, ABD'li damak zevkine uygun şekilde yemeklerde kullanım şekillerini anlatmak. Bundan sonraki dönemde belirlenen hedefler doğrultusunda popülerliği günden güne artan e-sport takımları ile iş birliği gibi daha geniş kitlelere yönelik çalışmaların yanında, özel jette influencerlarla gerçekleştirilecek spesifik kitle odaklı özgün çalışmalarımızı sürdüreceğiz.''
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar ise Türkiye'nin uzun vadede kalkınması için endüstri ve üniversite iş birliğinin önemini vurguladı. Sürdürülebilirlik ve toplumsal fayda ekseninde katma değeri yüksek ürünler üretilecek biçimde eğitimler vermek için sektörün önde gelenleriyle iş birliği içinde olmanın önemini vurgulayan Aşkar, uluslararası bir projede paydaş olmaktan çok mutlu olduklarını kaydetti.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep ise tanıtım projesi kapsamında, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, zeytin, zeytinyağı, meyve sebze mamulleri, su ürünleri, tıbbı aromatik bitkiler ve yağlı tohumlar, levrek ve çipura başta olmak üzere gıda ürünlerine ağırlık verdiklerini söyledi. Celep, ''Her geçen gün önemi artan sağlıklı beslenmeye ilişkin tüketim şekillerinden birisi olan Akdeniz usulü beslenmenin en önemli aktörlerinden biriyiz. Sahip olduğumuz tüm bu bilgi, birikim ve yetkinliklerimizi Las Vegas Üniversitesi ile paylaşmak arzusundayız'' dedi.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, Anadolu'nun tarımın anavatanı olduğuna inanıldığını, Anadolu'nun anlatacak çok eski hikayeleri olduğunu söyledi. Buğday'ın 12.000 yıl önce Anadolu'da üretildiğini, bilinen ilk un değirmenlerinin yine Anadolu'da görüldüğünü kaydeden Terci, şunları söyledi:
''Biz sektörümüzün bu eşsiz hikayesini, sürdürülebilir ve şeffaf üretim anlayışımızı, üretim gücümüzü ve teknolojimizi ABD’de gerçekleştirdiğimiz bu proje sayesinde daha etkin tanıtmayı hedefliyoruz. Türkiye olarak en çok ihracatını gerçekleştirdiğimiz ürünler olan makarna, bulgur, un, haşhaş susam gibi yağlı tohumlar, bitkisel yağlar, şekerli mamuller gibi sektörlerimiz hakkında detaylı bilgiler veriyoruz ve görüşmelerde bulunuyoruz. Sektör olarak, Türkiye’den dünyaya toplam 7.3 milyar dolar ihracat gerçekleşiyor. ABD’ye baktığımızda ise 373 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyoruz ve amacımız bu tarz projeler ile bu rakamı 1 milyar dolar seviyelerine çıkarabilmek ve marka değeri olan daha katma değerli ürünlerin ihracatını sağlamak.''
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ise kuru domates, turşu, meyve suyu, közlenmiş sebzeler gibi ürünlerin bu projede öne çıkacağını söyledi. Meyve Sebze Mamulleri sektöründe Almanya’dan sonraki en büyük pazarın Amerika Birleşik Devletleri olduğunu, 2020 yılında 110 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Uçak, ''Bu rakam 2021 yılı ihracatımızın yüzde 10’una denk gelmektedir. Yeni yaptığımız işbirliğinden de umutluyuz, geleceğin şeflerine kariyerlerinin en başında Türk ürünlerini tanıtmış oluyoruz, çok önemli bir proje gerçekten. Umuyorum ve inanıyorum ileriki dönemlerde ihracatımıza da olumlu katkısı olacaktır'' dedi.
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı ise başta defne, kekik, biberiye gibi ürünlerin ihracatının yapıldığını, ancak 3.500’ün üzerinde endemik bitki türü olduğunu ve Türkiye’nin söz konusu ürünlerde ciddi bir potansiyeli olduğunu söyledi. Yağcı, ''Turquality projemiz sayesinde sektörümüzü ABD’de çok daha etkin tanıtarak marka değerimizi ve bu sayede katma değerimizi artırmayı ve pazarımızı büyütmeyi hedefliyoruz'' şeklinde konuştu.
FACEBOOK YORUMLAR