Tirşik otunun yeni türü "Osmaniye Tirşiği"

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, yeni bir bitkiyi daha literatüre kazandırdı. Osmaniye halkı tarafından yemek olarak da tüketilen ‘tirşik otu’ ismiyle bilinen ‘yılanyastığı’ bitkisi, ‘Osmaniye Tirşiği’ ismiyle endemik tür olarak kayda geçti.

Tirşik otunun yeni türü "Osmaniye Tirşiği"
30 Mayıs 2023 - 14:36
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bilime ve literatüre yeni endemik türleri kazandırmaya devam eden üretken akademisyen Prof. Dr. Hasan Yıldırım’ı ve ekibini tebrik ederek başarılar diledi.



Keşif süreci ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Hasan Yıldırım, “Osmaniye'de yaşayan ve bitkiler üzerine amatör çalışmalar yapan Mali Müşavir Mehmet Çelik, Osmaniye’nin sınırları içerisinde, Amanos Dağları'nın eteklerinde yöre halkı tarafından yemek olarak tüketilen bir yılanyastığı türüne ait bitkiye ilişkin çalışmalar yaptı ve bu popülasyonun farklı olduğunu düşündü. Daha sonra Çelik, bitkiye ait detaylı fotoğrafları tarafıma ulaştırdı. Yaptığım araştırmalar sonucunda söz konusu bitkinin daha önce literatürde yer almadığı kanaatine vardım. Gerçekleştirdiğimiz saha ve laboratuvar çalışmalarının ardından doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ve Mehmet Çelik’le birlikte hazırladığımız bilimsel makale, yurt içi önemli
taksonomi dergilerinden olan Bağbahçe Bilim Dergisi’nde yayınlandı. Bilim dünyasına kazandırılan bitkiye Türkçe isim olarak, ‘Osmaniye tirşiği’ adı verildi. Bitkinin bilimsel ismi ise keşfi yapan Mehmet Çelik'in annesi Meryem Çelik'e atıfla ‘Arum meryenianum’ olarak belirlendi” dedi.



“25 türden 14’ü Türkiye’de bulunuyor”

Türkiye’de aynı türe ait endemik bitki sayısının ikiye çıktığını belirten Prof. Dr. Yıldırım, “ Arum L. (yılanyastığı) cinsi, dünyada Avrupa, Orta ve Güney Asya ve Kuzey Afrika’ya kadar yayılış göstermektedir. Dünya genelinde yaklaşık 25 türü vardır. Arum, Türkiye’de ağırlıkla Akdeniz ve Karadeniz olmak üzere hemen hemen tüm bölgelerde yayılış gösterir ve toplamda 13 tür ile temsil edilmektedir. Son keşfedilen türle beraber Türkiye’de Arum sayısı 14’e endemik tür ise ikiye yükselmiştir. Bitki, normalde zehirli olmasına karşın marine edilmesi ve kaynatılarak tüketilmesi sayesinde halk tarafından sevilen bir yemeğe dönüşmüş” diye konuştu.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum