İduğ'un heykelle sınavı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve başkanı olduğu Bornova Belediyesi'ne yedek parça ve motor yağı sattığı yıllık denetim raporlarında ortaya çıkan, bazı işçileriyle yaşadığı sıkıntılar ve koruma amiri ile ilgili iddialar nedeniyle yazılı ve görsel medya ile siyaset toplantıları, sosyal medyada hedef haline gelen Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, şimdi de Amazon Heykeli nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.

İduğ'un heykelle sınavı
09 Haziran 2021 - 11:19
Bornova Cumhuriyet Meydanı Kars Halil Atila İlk Okulu'nun önünde 1991 yılında dönemin SHP’li Belediye başkanı Ali Sözer tarafından yaptırılan güçlü, savaşçı Anadolu kadınını simgeleyen ''Amazon Heykeli'' CHP'li Belediye Başkanı Mustafa İduğ tarafından yerinden sökülerek depoya kaldırılmıştı.
Cumhuriyet Meydanı'nda duran bir elinde ok ve yay, öbür elinde göğe yükselmiş kitap tasvir edilen sadece savaşçı yönüyle değil kültürleri ve tarihi anlatan heykelin altında, ''Anaların Anası Kibele'nin kadın savaşçıları Amazonlar. Saygıyla anıyoruz'' yazıyordu. Heykelin kaldırılmasından sonra Bornovalı vatandaşlar sosyal medyada ve forumlarda tepki göstererek Başkan İduğ'u kınayan yazılar yazmaya başladılar.
Depoya kaldırılan ''Amazon Heykeli''nin yerine, katledilen kadınların anısına Azeri sanatçı heykeltıraş Senan Eynullayev'e, yaptırılan ''Meçhul Kadın Anıtı'' Başkan Mustafa İduğ’un da katıldığı resmi törenle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer tarafından açılışı gerçekleştirilmişti. Ancak bir süre sonra Amazon Heykeli'nin başına gelen ''Meçhul Kadın Anıtı''nın başına geldi, heykel yerinden söküldü. Gelen tepkilere dayanamayan Belediye, heykeli geçmiş yıllarda sanat kültür etkinliklerinin yapıldığı 9 Eylül İlk Okulu'nun yanındaki Sanat Sokağına taşıdı.

-Eski heykel konulmadı

Meçhul Kadın  Anıtı'nın kaldırılmasından sonra yerine eski heykelin konulmasını bekleyen Bornovalı'lar başka bir şok yaşadı. 
Yapılan yazışmalarda eski heykelin ''depoda'' olduğu belirtilirken, bazı belediye çalışanları depoda eski heykelin bulunmadığını iddia ettiler.
Bornova Cumhuriyet Meydanı Kars Halil Atila İlk Okulu'nun önünde ise yeni bir heykel çalışması görüldü. Kaldırılan Amazon Heykeli'ne benzeyen yani bir heykel çalışması Bornovalı'ları meraklandırdı.

-Amazonlar Hakkındaki Efsaneler
Efsaneye göre Amazonlar Milattan Önce 8. yüzyılda Doğu Karadeniz'in Miskyra kentinden gelen göçebe hayat sürdüğü düşünülen Hititlerin kadın savaşçılarından geldiği ileri sürülmektedir. Bu kadın savaşçılara ''Amazon'' ismi verilmekteydi. Amazanlar uzun saçlı, sırım gibi vücuda sahip, kalkan, mızrak ve ok gibi savaş gereçlerini iyi kullanabilen, adaleli, çok iyi savaşçılardı. Dev atların üzerinde Kadifekale (Pagos) eteklerinden Meles Çayı oradan Halkapınar bağlarına kadar inerler.  Yerli halkın bu kavmi kabul etmekten başka çaresi yoktur.
Heredot, İkonomos, Halikarnas Balıkçısı, Strobon gibi yazarlar bu Amazonların ne dilber olduklarını Ege’nin en güzel şehrine isim verdiklerini yazmaktadırlar. Antik Yunan tarihçi,yazar olan Heredot, Amazonların Yunanca “Oiorpato” sözcüğü olan “erkek öldüren” anlamına geldiğini yazmaktadır. Eski Yunan kaynaklarında bu Amazonların şeytan gibi dönüştükleri ve rüzgar gibi at kullandıkları yazmaktadır.
Diğer bir efsaneye göre İzmir’de o zamanlar Elektdi isimli bir kavim yaşamaktadır. Halk Amazonlar ile savaşıp Amazonları yener. Elektdi Kralı These savaşta yenilen Amazon Kraliçesi Smyrna ile evlenir ve kent Smyrna adını alır. Böylelikle Heraklas ve Thesus mitolojik öykülerinde geçen Amazon Kraliçesi Smyrna, kente ismini vermiştir.
Zmirna,Smirne, Simire, Semire, Lesmire, Lesmirr, Ksimire, Siniros, Mirina, Samorna, Simira, Zmirna, Zimirra, İsmire, Yezmir, Smyrna, Zmirni, Esmira, Yezmirr, Samorniave bunun gibi isimlerle adlandırılan kent, Eski İyon lehçesinde ''İzmirni'' olarak kullanılmaktaydı. Son olarak Türkler tarafından ''İzmir'' olarak adlandırılmıştır. Efsanelere göre İzmir kenti ismini Amazon Kraliçesi'nden almaktadır.
Homeros'un İlyada ve Odysseia eserlerinde Truva Savaşı'nda Amazon Kadınların Truva’nın yanında yer aldığı yazmaktadır. 
Akhilleus (Yunan mitolojisinde yarı tanrı karakter) ile Hector (Truva Kralının en büyük oğlu) arasında yapılan Truva Savaşı’nda Akhilleus, Hector’u öldürür ve cesedini saygısızca taşıyınca Amazon kadınlar bu saygısızlığa tahammül edemeyerek Truva yanında savaşa dahil olurlar. Amazon Kraliçesi Penthesilea savaşta Akhilleus tarafından öldürülür.
Arkeolog Dr. Jeannine Davis Kimball Amazonları araştırır.  Efsaneleri göz önüne bulundurarak araştırmalarına Karadeniz’in kuzeyde başlar. Burada bulunan kazılarda çıkan eşyaların ve desenlerin Altay göçebeleriyle benzerlik gösterdiğine karar vermiştir. Araştırmalarına Kazakistan ve Moğolistan’da devam ederek Amazonların Orta Asya kökenli olduklarını ispat etmiştir. Yunan mitolojisinde Amazonlar için sarışın tasvir edilmesinden yola çıkaran Altaylardaki yalıtılmış göçebeleri araştırır. Altay dağlarında 9 yaşında Mairamgul (Meryemgül) adında sarışın Kırgız kızdan aldığı DNA ile Karadeniz’de bulunan DNA test etmiştir. 2500 yıllık Amazon ile Mairamgul’un DNA’ları %99,9 oranında benzerlik göstermektedir. Yani Mairamgul 2500 yaşındaki Amazonların torunudur. Troya Savaşı’ndaki kuzeyden gelen kadın savaşçıların da kökeninin Orta Asya’ya dayanıyor. Yani Amazonların Türk olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Cevat Şakir Kabaağaçlı (17 Nisan 1890, Girit – 13 Ekim 1973, İzmir) veya diğer bilinen adıyla Halikarnas Balıkçısı tarafından yazılan “Anadolu Efsaneleri” kitabında Amazonlar ile ilgili bilgiler yer almaktadır.
Arkeolog Dr. Jeannine Davis Kimball tarafından yazılan “Savaşçı Kadınlar Amazonlar” araştırmalarının ispatlarını ayrıntılı olarak anlattığı kitaptır.
Zeyna(Xena – 1995) ve Wonder Woman (Vizyon tarihi: 5 Haziran 2020) gibi dizi ve filmler Amazonlardan esin alınarak yapılmıştır.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum