ÖZGÜVENİ ARTTIRAN 6 MADDE

Büşra Arslan Özel

Özgüven, bireyin kendisine yönelik olumlu duygular geliştirmesi sonucu kendini iyi hissetmesi olarak tanımlanmaktadır. Oluşan özgüven kavramı bireyin yaşamındaki başarıyı etkilemekle birlikte yaşam kalitesi ve mutluluğun üzerindeki etkisi de oldukça büyüktür. Özgüven doğuştan kendiliğinden oluşmayan fakat kişilerde doğumdan itibaren gelişmeye başlayan bir özelliktir. 
Özgüveni gelişmemiş bireyler yaşamlarında kendi duygu ve düşüncelerini ikinci plana atarlar. Yaşamın getireceği durumlardan korkmakla birlikte yargılanmaktan çekindikleri için kendilerini dış dünyadan soyutlamaktadırlar. Bununla birlikte en belirgin kişisel özellikleri de asosyal ve içine kapanık oluşlarıdır. Toplum içinde tek başına hareket etmekten çekindikleri gibi iş hayatlarında da yeni fikirler üretmekten ve söylemekten çekinirler. Bu durum iş yaşamındaki başarıyı olumsuz anlamda etkilemekle birlikte ikili ilişkilerde de problemlere yol açmaktadır.
Özgüveni gelişmiş bireylerin ise ''kendilik değeri'' (bireyin kendisinin yeterli, başarılı, önemli olduğuna inanma derecesi) yüksektir. Kendilerini önemser, doğrularıyla yanlışlarıyla kendini kabul etmektedirler. Bu sebeple hem sosyal hayatında,  hem iş hayatında başarılı ve çevresi tarafından sevilen kişiler olurlar. İkili ilişkileri kuvvetli, yaşam hazları yüksektir. 
Özgüveni arttıracak ve yaşam kalitesini yükseltecek 6 madde;
-Kişisel bakım. Kişinin öz bakımına dikkat etmesi kendisini daha iyi hissetmesine sebep olacaktır.
-Kendine zaman ayırmak. Bireyin sevdiği aktiviteleri yapması, sosyalleşmesi farkındalığını arttıracağı gibi özgüvenini de olumlu derecede etkileyecektir.
-Hedefler belirlemek. Bireyin hedeflerinin olması kendisini iyi hissetmesini sağlamakla birlikte yaşam için yeni amaçlar oluşturacaktır. Kısa vadeli ulaşılabilir hedefler bireyin özgüvenini doğrudan etkilemektedir.
- Gülümsemek. Bireyin çevresine yaydığı enerjiyi yükseltmenin yanı sıra pozitif duygu durumunu arttıracaktır.
-Dik durmak. Kişinin özgüveninin dışa vuruş biçimini yansıtacaktır.
- Gerektiğinde hayır diyebilmek. Bireye yanlış gelen bir düşünceyi reddetmesi, kendi görüşlerini belirtmesi ve kendini ifade etmekten çekinmemesi gerekmektedir.
Psikolojik Danışman Büşra Arslan Özel