Urlalılar Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı gününde kutladı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 97'nci yıl dönümü, İzmir'in Urla ilçesinde Urlalıların 1 Temmuz 2023 günü düzenlediği tören ile kutlandı.

İlçenin İskele Mahallesi Limanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, CHP Urla İlçe Başkanı Av. Pelin Karasakal, Urla Kent Konseyi Başkanı Hadi Başman, Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, Urla Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Birol Aydınhan, Urla Motorlu Araçlar ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Günay Öz, Atatürkçü Düşünce Derneği Urla Şube Başkanı Enver Karanfil, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Urla Şube Başkanı Sibel Bavli, Eğitim-İş Urla Şube Başkanı Sevim Kaya, Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sibel Uyar ve vatandaşlar katıldı.
Deniz şehitleri anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende STK’lar Koordinasyon Başkanı Veli Çıtak günün anlam ve önemini belirten konuşmasında “Kabotaj, bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır. Açıklamadan da anlaşılacağı üzere bu tarihten önce limanlarımızı ve karasularımızı kullanma hakkı yabancılardaydı. Cumhuriyetin kuruluşuyla her alanda başlatılan millileşme limanlar ve deniz taşımacılığında da gerçekleşti ve çıkarılan yasayla bu konudaki bütün haklara Türkiye cumhuriyeti devleti sahip oldu.
Ulusal Bayramlar arasında yer alan Kabotaj Bayramı her yıl 1 Temmuz'da "Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" adı altında çeşitli etkinlikler ile kutlanır. Türkiye'de 20 Nisan 1926'da TBMM tarafından kabul edilen Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 de yürürlüğe girmiştir” ifadelerini kullandı.
Urla Kent Konseyi Başkanı Emekli Dz. Yb. Hadi Başman Kabotaj ve Urla özelinde günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.
Başman konuşmasında “Osmanlı Dönemi’nde limanlarımız Fransız ve İngilizlerin kontrolündeydi. Biz onlardan izin alarak bu limanları kullanabiliyorduk. Yani bizim sınırlarımız şu kıyıda başlıyordu. Diğer taraflar sanki bizim değil gibiydi. Dolayısıyla bu bizim açımızdan çok önemlidir.
Arkadaki Karantina Adası ve Tahaffuzhane bunun en büyük örneğidir. Fransızların yönetimi anlamına gelir.
Bu limanda sadece ve sadece 3 adet Türk yaşıyordu; biri Bekçi, biri Liman Görevlisi, bir tanesi de Gümrük Muhafaza Memuru idi. Hatta bekçimizin burada anıtını diktik sonunda. Çünkü neredeyse hiç Türk yoktu. Dolayısıyla bizim burada elde ettiğimiz başarı tanımlanamaz büyüklükte bir başarıdır. 3 mil karasuyu anlamında da çok büyük bir Lozan başarısıdır.
Lozan Antlaşması ile elde edilen kabotaj hakkımız ve denizlerdeki bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün ve milli egemenliğimizin temel teminatlarından biridir. Türk denizciliğinin gurur günü olarak bilinen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı “Mavi Vatan” ifadesini daha anlamlı kılmaktadır. Tüm ulusumuzun Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.
Tören deniz şehitleri anısına hazırlanan çelenk ve karanfillerin denize bırakılması ile sona erdi.
 

1 temmuz denizcilik ve kabotaj bayramı urla kent konseyi chp urla i̇lçe başkanı av. pelin karasakal