Teknoloji başkenti İzmir
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir'in Türkiye'nin teknoloji başkenti olması gerektiğini söyledi.
Ege’den dünyaya girişimcilik köprüsü olacak olan İstasyon İzmir, Bornova Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), Habitat Derneği ve İzmir Ticaret Borsası işbirliği ile Bornova’da hayata geçirildi. İstasyon İzmir’in açılışına İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Habitat Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, CHP İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ve Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kentte teknolojik yatırımların arttırılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
''İzmir, teknolojinin başkenti olması gerekir. Bunu ortaya çıkaracak bir ekip lazım, inşallah o ekibi hep beraber oluşturacağız. İzmir’in Türkiye'de bulunduğu nokta itibarıyla çok iyi bir imajı var. Bu imajı dünyada karşılığı olan bir noktaya getirmeye çalışıyoruz. Tarihi Dramalılar Köşkü'nün İzmir'in geleceğine, İzmir'in geleceğinde söz sahibi olacak çocukların eğitimine ve kadınların girişimci olmasına yönelik bir faaliyete ev sahipliği yapması ben çok memnun etti.''
-''Girişimciler İzmir'den dünyaya açılacak''
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak e-ticaret portalları ile kampanyalar düzenlediklerini söyledi. Dünynın en büyük teknoloji firmaları ile projeler ürettiklerini vurgulayan Özgener, şöyle dedi:
''Facebook bildiğiniz üzere 2.4 milyarı aşan kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük sosyal platformu. Bu platformda aynı zamanda 80 milyon kobinin sayfası bulunuyor. Dolayısıyla Facebook ticaret için iyi fırsatlar sunuyor. Biz de girişimcilerimizin bu platformu daha iyi kullanmalarını istedik. Buna da önderlik ettik ve bugün açılışını hep beraber burada yapıyoruz. Bu istasyonun açılışında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Açılacak bu merkezde birlikte girişimcilerimiz İzmir'den dünyaya açılacak. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’a da her zaman ki vizyonu, açık görüşlülüğü ve iş yapma modeli ile İzmirimiz’e sağladığı katkı için teşekkür ederim.''
-''Bornova genç bir kent''
Cumhuriyet Halk Partisi İletişimTeknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de Bornova Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları takip ettiğini söyledi. İstanyon İzmir'in bölge için çok önemli olduğunu belirten Adıgüzel, konuşmasında şu görüşlerine yer verdi:
''Bornova’da geleceğe dönük ve teknoloji odaklı olarak yapılan çalışmaları taktir ediyoruz. Bu gün İstasyon İzmir’in açılışına katıldık. Bu çok özel bir proje. Türkiye’de girişimcilik çok önemli. Bornova çok genç bir kent. Bu kentin eğitimde iyi olması ve gençlerin donatılması gerekiyor. Böylece ülkemiz için üreten gençler yetişebilecektir. Bu çalışmayı hayata geçiren herkesi tebrik ederim.''
-''Üniversite ve ticaretin merkezi Bornova''
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise ilçede 2 üniversite olduğunu ve yaklaşık 200 bin öğrencinin yaşadığını söyledi. Bornova'nın sadece üniversitenin başkenti değil, aynı zamanda İzmir’in ticaret merkezi olduğunu vurgulayan İduğ, şunları söyledi:
''İzmir’deki Kobilerin yaklaşık yüzde 20'si de Bornova'da bulunuyor. Yani ilçemiz sanayi ve üniversite kenti. Aynı zamanda da Z kuşağının nüfusun büyük bir bölümünü oluşturuyor. Bu çalışma bütün bu bileşenleri bir araya getirmeyi hedefliyor.Yakın gelecekte İstasyon İzmir’in Türkiye’nin kurumsallaşmada en önemli noktalarından biri olacak. Kurumsallaşmak için finansal okuryazarlık ve dijitalleşme çok önemli. Habitat Derneği’nin de en önemli ana konuları kurumsallaşma ve dijitalleşme üzerine. Bizim de ana amacımız gençlikle beraber teknolojiyi yurtdışına satan bir ülke olmak ve inovatif düşünceye hakim bir yapı kurmak. Bu açıdan da Habitat Derneği ile iş yapmak bizi çok mutlu etti.''
Arya Kadın Yatırım Platformu’nun Türkiye’ye bir buçuk milyon dolarlık yatırım yaptığını da vurgulayan İduğ, “Kendilerini kutluyorum. Kadınların daha çok ticaretin içinde yer alması, özgüvenlerini kazanması ve bizlerle birlikte yan yana olabilmeleri çok önemli. İstasyon İzmir’de yapılacak çalışmalarda Habitat Derneği’ne başarılar dilerim. Bornova Belediyesi olarak her zaman yanınızdayız'' dedi.
-Ercan Korkmaz
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, dünyanın hızla değiştiğini belirterek, ''Covid-19 süreci işlerimiz ve iş yapış şekillerimizden yaşam biçimimize kadar her şeyi değişitirdi. Teknolojinin bugün geldiği nokta çok önemli. Düzenli olarak kendimizi güncellemek zorundayız. İstasyon İzmir’de tam olarak bu işlevi üstlenecek. Kişi topluluk ve işletmeleri bir araya getirerek onları büyütmek için ihtiyaç duydukları becerilere, kaynaklara ve bilgilere erişmelerine olanak sağlayacak. İzmir Ticaret Borsası olarak böyle bir projenin parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz'' şeklinde konuştu.
-Habitat Derneği
Habitat Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, İstasyon İzmir hakkında bilgi verdi. Habitat olarak 2004 yılından itibaren girimşicilik çalışmaları yaptıklarını belirten Hazır, ''Facebook’un dünyanın birçok yerinde topluluk merkezleri açmaya başlamasıyla Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye'de de bu yatırımları yapmak üzere çalışma başlatınca İstanbul'un ardından Başkan Mustafa İduğ’un destekleriyle Bornova’da ikinci istasyonu oluşturduk. Burası girişimcilik ekosisteminin bir buluşma noktası oldu'' dedi.
-Seminer
Açılış için hazırlanan etkinlikler, Habitat Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Halil Gerçek’in GGH 2021 Bilgilendirmesi ve ‘Yeni Nesil Girişimcilik Fırsatları’ başlıklı seminer ile başladı. Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Civan Sözkesen’in maderatörlüğünde gerçekleşen seminerde, Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Serter, Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Barış Özistek, Kollektif Hause Kurucu Ortak Ahmet Onur, İyi Yaşa APP Kurucusu Elif Boyner konuk oldu.
-İstasyon İzmir
Açılış programında Konya’da üretilen Türkiye'nin ilk yerli robotu olan '‘Mini Ada’' da sunumlarda görev aldı. Konuklarla ilgilenen Mini Ada, açılışta istasyon ile ilgili genel bilgiler de verdi. Mini Ada, Vali Köşger ve konukların sorularına esprili yanıtlar verdi.
İzmir’deki farklı topluluklar, STK’lar, işletmeler, girişimciler ve gazeteciler için ortak bir çalışma ve bilgi paylaşım alanı olması hedeflenen İstasyon İzmir, kent ekonomisinin dijitalleşmesine ve kapasite gelişimine odaklanan bir dizi farklı eğitime, programa ve atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak.
Verilecek eğitimlerin başında Habitat Derneği’nin girişimcilik, dijitalleşme, dijital pazarlama, finansal okuryazarlık, çocuklar için kodlama, bilgisayar becerileri ve çevrimiçi güvenlik eğitimleri gibi konular yer alacak. Ayrıca Arya Kadın Yatırım Platformu'nun katkıları ile kadın girişimcilerin ve girişimci adaylarının da bu İstasyon ile desteklenmesi sağlanacak.