Pınar Süt karbon ayak izini yüzde 17 azaltacak
Kurulduğu ilk günden itibaren iş süreçlerinin merkezine sürdürülebilirliği alarak faaliyet gösteren Pınar Süt, yatırımlarına devam ediyor. Sürdürülebilirlik politikası ve hedefleri doğrultusunda, Pınar Süt, İzmir fabrikasında, atıksu arıtma tesisini yeniledi ve atıksudan biyogaz üretimi hedeflendi.
Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin 2007 yılında imzalanmasını takiben sürdürülebilirlik çalışmalarına hız verdiklerini belirten Pınar Süt Genel Müdürü Gürkan Hekimoğlu, tüm operasyonlarındaki karbon ve su ayak izini azaltmak için çalıştıklarının altını çizdi. Hekimoğlu, şu bilgileri verdi:
''Dünyamızın ve toplumların sürdürülebilirliğini önemsiyoruz. Bunun için 2050 yılında Karbon Nötr olmayı hedefliyoruz. Bu yolda karbon ve su ayak izimizi azaltmak adına yatırımlara imza atıyoruz. Bu yatırımlardan biri de atıksu arıtma tesisimizi yenilemek ve atıksudan biyogaz üretmek oldu. Atıksu arıtma tesisi revizyonu ile son teknoloji otomasyon sistemlerinden faydalanıp yüksek arıtma seviyesine ulaşarak verimlilik maksimizasyonu sağlandı. Hem atıksularımızı arıtarak doğayı koruyoruz, hem de üretilen biyogazı fabrikamızda kullanarak buhar üretimi gerçekleştiriyoruz. Böylelikle İzmir fabrika karbon ayak izimizin yıllık yüzde 17 oranında azalmasını hedefliyoruz.''
Pınar Süt Yönetim Sistemleri Politikası gereği enerji ve iklim değişikliği konusunda sürekli iyileştirme çalışmaları yapıp özellikle her yıl karbon ayak izi ve su ayak izi hesaplamaları yaparak doğal kaynak tüketiminin ve atık oluşumunun azaltılması konusunda hedefler belirliyor.
Toplumsal katkı modeli üzerine inşa edilen, bir sürdürülebilirlik hikâyesi yazan ve yıllardır süt sektörünün kalkınmasına hizmet eden Pınar Süt atık yönetimi sayesinde de su, enerji ve depolama konularında tasarruf sağlıyor.
-Sürdürebilirlik için tasarruf
Pınar Süt fabrikalarında 2021 yılında gerçekleştirilen atık kâğıtların değerlendirilmesiyle tam 17.920 ağaç kesimi önlendi, 4,3 milyon kWh enerji ile 29,5 bin metreküp su tasarrufu elde edildi, 186,5 ton sera gazı emisyonu azaltıldı. Fabrikalardaki atık plastik gönderimleri ile 613,6 bin litre daha az petrol ürünü kullanıldı. Böylelikle 1,4 milyon kWh enerji tasarrufu gerçekleşti. Gerçekleştirilen atık metal gönderimleri ile 100 ton daha az ham madde kullanıldı.