Kemeraltı'na 1 milyar dolarlık yatırım için dev adım
İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kemeraltı'nı dünya vitrinine çıkarmak için çalışmalar sürüyor. İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi adına kaynak yaratma ve ölçeklendirme amacıyla Re-Pie Portföy Yönetim şirketi ile 'İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu' kuruldu
Kemeraltı'nı geliştirmek için “İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu” kuruldu. Fonu’nun katılım payları yerli ve yabancı nitelikli yatırımcılar için satışa sunuldu. İzmir’in kalbi olarak bilinen İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi çalışmalarına destek verecek Fon’a yerli ve yabancı nitelikli yatırımcılar minimum 50 bin TL yatırım yapabilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kemeraltı'nı dünya vitrinine çıkarmak için çalışmaları sürüyor. İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi adına kaynak yaratma ve ölçeklendirme amacıyla Re-Pie Portföy Yönetim şirketi ile “İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu” kuruldu. Fonu geniş kitlelere tanıtmak, ulusal ve uluslararası yatırımcıları fon aracılığı ile bölgeye çekmek amacını taşıyan toplantı EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi’nde yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Sekreteri Barış Karcı, TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, Re-Pie Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Emre Çamlıbel, Re-Pie Genel Müdürü Alim Telci, Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Konak Muhtarı Tamer Yıldırım siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileri katıldı. Projeyle birlikte bölgeye 1 milyar dolarlık bir yatırımın hedeflendiğini belirtildi.
Başkan Tunç Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyonunda Kemeraltı bir numara. Restoran, kafe, otel, pansiyon, esnafıyla 24 saat yaşayan cıvıl cıvıl Kemeraltı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceliği. Bu yol kesişmesinden mutluyuz. Türkiye’ye, dünyaya örnek model inşa edilmeye başlanıyor. Modelde özel sektör, finans sektörü, esnaf, küçük üretici birlikte hareket edecek. Fona 50 bin lirayla ortak olunabiliyor. Esnafımız ortak olmalı. Kendi geleceği ve ekmeğini kazandığı Kemeraltı için.” dedi.
Re-Pie Portföy Yönetimi Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel de İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu’nun ‘etki yatırımı’ olduğuna dikkat çekerek, “Bununla finansal getirinin yanı sıra ölçülebilir pozitif sosyal, ekonomik veya çevresel etkiyi elde etmek hedeflenir. Fonun temel motivasyonu yeniden işlevlendirme ile yaşanan değer artışının yanında bölgenin sosyal, kültürel ve çevresel durumlarının gelişmesidir. Fon ile yatırımcıları kazandırmaya ve İzmir Tarihi Kent Merkezi gibi kültürel bir mirasın hak ettiği değeri görmesi için katkı sağlamaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Kemeraltı’nın tarihi, kültürel, ticari ve turistik önemine değinen TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler Kemeraltı ve çevresinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. İneler “Bu fon ile çalışmalarımızda daha hızlı ivme kazandıracağımız UNESCO Dünya Mirası yolundaki Kemeraltı ve çevresini kendi özgün kentsel yenileme modelimiz ile canlandırarak değerlerini gün yüzüne çıkararak ulusal ve uluslararası anlamda örnek teşkil edecek projelerle Kemeraltı ve Çevresini Türkiye'nin ve Dünya’nın en çok tanınan ve ziyaret edilen bölgelerinden biri olması için ortak akılla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Fonun amacı nedir?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetim kurulu başkanı olduğu TARKEM'in liderliğinde, İzmir Tarihi Kemeraltı ve Çevresi adına kaynak yaratma ve ölçeklendirme amacıyla TARKEM liderliğinde Re-Pie Portföy Yönetim şirketi iş birliği ile “İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu” kuruldu. İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu, İzmir Tarihi Kemeraltı ve çevresi adına kaynak yaratma ve ölçeklendirme konseptiyle kurumsal ve bireysel nitelikli yatırımcılar ile bölgesel dönüşüm sağlayarak bölgenin tarihi dokusuna yakışır bir görünüme kavuşmasını sağlayarak İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO Dünya Mirası olmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu ‘etki yatırımı’ olarak finansal getirinin yanı sıra ölçülebilir pozitif sosyal, ekonomik veya çevresel etkiyi elde etmeyi de hedefliyor. Fonun gelir vergisi muafiyeti sunması da özellikleri arasında.