İzmir Türkiye'nin ilk elektrikli yolcu gemileri için harekete geçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi deniz ulaşımını 6 elektrikli yolcu gemisi ile güçlendirmeye hazırlanıyor. Türkiye'nin ilk elektrikli yolcu gemilerinin yatırım programına alınması için Cumhurbaşkanlığı'na başvuru yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in iklim kriziyle mücadele vizyonu doğrultusunda 2030’da sıfır karbon hedefiyle çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek bir yatırım için daha kolları sıvadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi tarafından 6 elektrikli yolcu gemisi için hazırlanan fizibilite etüdü, yatırım programına alınmak üzere Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na sunuldu. Projenin yatırım programına alınması ile ihale çalışmalarına başlanacağı duyuruldu. 


-300 yolcu kapasiteli olacak

Enerji ihtiyacının tamamını üzerindeki bataryalardan karşılayacak gemiler, 300 yolcu kapasitesine ve açık oturma alanlarına sahip olacak. 12 knot servis hızına sahip olacak elektrikli gemiler, şarj ihtiyaçlarını Bostanlı ve Karşıyaka iskelelerine kurulacak şarj istasyonlarından karşılayacak.

-Yüzde 50 tasarruf

Elektrikli gemilerin filoya katılmasıyla yılda yaklaşık 2,2 milyon litre dizel tüketimi ile 5 bin 900 ton karbon ve 80 ton azot oksit salımı da önlenmiş olacak. Dizel yakıtla çalışan gemilerin yerine elektrikli yolcu gemilerinin hizmete alınmasıyla işletme giderlerinde yüzde 50’nin üzerinde tasarruf sağlanacak. 


-Sağlıklı ve temiz bir çevre için neler yapıldı?

Sağlıklı ve temiz bur çevre için 2019 yılından itibaren önemli proje ve yatırımlar hayata geçirildi. Belediye bünyesinde İklim Değişikliği ve Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın kurulmasının yanı sıra ‘İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı’ ve ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ uygulamaya konuldu. İklim Eylem Planı ile İzmir’de 2030 yılına kadar sera gazının yüzde 40 azaltılması hedeflendi. Uluslararası standartlara uygun bir Yeşil Şehir Eylem Planı Türkiye’de ilk defa İzmir için hazırlandı. Bu iki planın özeti mahiyetinde olan Doğayla Uyumlu Yaşam Stratejisi önceki yıl ilan edildi. Küresel iklim krizinin etkilerini azaltmak ve dirençli bir kent inşa etmek için ulaşımdan, katı atık tesislerine, arıtma tesislerinden ekoparklara kadar pek çok çevreci yatırım hayata geçirildi. Yeşil altyapının artırılması için Türkiye'ye örnek birçok projenin temelleri atıldı.
İklim krizine karşı 2030’da sıfır karbon hedefiyle projelerini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, WWF tarafından düzenlenen uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda (One Planet City Challenge - OPCC) Türkiye şampiyonu olmuştu. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in iklim kriziyle mücadele vizyonu doğrultusunda İzmir,  bu yıl Avrupa Birliği’nden İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na da seçilmiş, 2050 sıfır karbon hedefini 2030’a çekmişti.

i̇zmir türkiye ilk elektrikli yolcu gemileri hareket i̇zmir büyükşehir belediyesi deniz ulaşımı elektrikli yolcu gemisi güçlendirme yatırım programı cumhurbaşkanlığı başvuru yapıldı i̇zmir büyükşehir belediye başkanı tunç soyer iklim krizi mücadele vizyon sıfır karbon hedef çalışma ulaşım dairesi elektrikli yolcu gemi fizibilite etüt yatırım programı strateji ve bütçe başkanlığı sunuldu ihale batarya gemiler yolcu kapasitesi açık oturma alanları knot servis hız şarj ihtiyaç bostanlı karşıyaka iskele kurulacak şarj istasyonları tasarruf dizel tüketimi karbon ton azot oksit salımı gider işletme i̇zmir yeşil şehir eylem planı sürdürülebilir enerji ve i̇klim eylem planı i̇klim eylem planı sera gazı azaltılması hedef türkiye’de ilk doğayla uyumlu yaşam stratejisi iklim krizi dirençli kent inşa katı atık tesisleri arıtma ekopark yatırım wwf tek dünya kentleri yarışması one planet city challenge opcc türkiye şampiyonu tunç soyer avrupa birliği i̇klim nötr ve akıllı şehirler misyonu