Halkın belediyesi Çiğli

Çiğli Belediye Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 2022 yılı sonuna kadar ilçenin büyük sorunlarının çözüleceğini, ''grev'' sözcüğünün bir daha gündeme gelmeyeceğini belirterek, ''Çiğli'nin gelişmesine engel olan imar sorununu çözmüş ve denizle buluşan bir kent olarak Çiğli, İzmir'de hak ettiği yeri alacak'' dedi.

Röportaj: Zahide ÖZKAN
Fotağraflar: Yaren ÇÖRDÜK


Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Yerel İz Dergisi’ne özel açıklamalarda bulundu. Çiğli Belediyesi'nin gençlere ve kadınlara yönelik çalışmalarından bahseden Başkan Gümrükçü, kadın istihdamının önemine vurgu yaptı. Başkan Gümrükçü, geçtiğimiz günlerde ilçede yaşanan grev sürecini ve başarılı bir sezon geçirerek adından sıkça söz ettiren Çiğli Belediyespor ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

- Göreve geldiğiniz tarihten bugüne yaptığınız çalışmalar nelerdir? Sizden sonra neler değişti ve değişecek?

Gümrükçü: Göreve geldiğim günden itibaren en çok zorlandığım dönem pandemi süreci oldu. Bu süreçte birçok seçim vaadimizi, vatandaşa verdiğimiz sözü yerine getirmekte zorlandık. En çok zorlandığımız nokta ise pandemi döneminde vatandaşla birebir diyaloğumuzun kopmasıydı. Çünkü temasın yasak olduğu bir dönemi yaşıyorduk. Pazar yerleri kapandı, esnaflar kapandı, vatandaşla siyasilerin buluşacağı alanlarda eksiklikler oluştu. Dolayısıyla sağlık ve ekonomik boyutun ötesinde bir iletişim problemi yaşadık. Öte yandan bu üç yıl içinde önemli değişiklikler yaptık. Hani derler ya dünyayı değiştirmek istiyorsan işe kendinden başla diye, bizde Çiğli'yi değiştirmek için işe Çiğli Belediyesi’nden başladık. Kadrosal, ekonomik geliri arttırma, dijital alt yapıyı güçlendirme, halkla ilişkiler, hizmet kalitesini yükseltme anlamında ciddi adımlar attık. Şuan Çiğli Belediyesi, yıllık 40 bin vatandaş sorununu alan, işleyen, ona çözüm üreten ve sonuçların vatandaşa iletildiği bir noktaya taşındı.2021'in resmi rakamı 40 bin, küsuratı vardır ben yuvarlak söylüyorum.

"Görevi devraldığımda vatandaşın belediye hizmetlerinden faydalandığı sayı 10 ise şuan 300' e çıktı"

Çiğli Belediyesi'nin verdiği hizmetleri arttırdık. Şunu diyebilirim, belediyede görevi devraldığımda vatandaşın belediye hizmetlerinden faydalandığı sayı 10 ise şuan 300'e çıktı. Engelli ailelere istihdam desteğini arttırdık. 8 tane yeni müdürlük kurduk. Kadın Aile Müdürlüğü, Spor Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü gibi Çiğli de insanların yaşadığı konulara belediyenin ulaşabileceği, toplumdaki sorunların belediyede karşılık bulabileceği bir çözüm geliştirdik. Dolayısıyla hem hizmet kapasitemizi arttırdık, hem kurumsal kapasitemizi iyileştirdik, bunu da hizmet içi eğitimlerle destekledik. Çiğli Belediyesi’nin gelir toplamı 165 milyondu, 321 milyona çıkardık.Belediyenin mali konularıyla ilgili devrim niteliğinde bir gelişme kaydettik. Biz aldığımızda Çiğli Belediyesi’nin gelir toplamı net olarak 165 milyondu. Biz bunu 321 milyona çıkardık, enflasyonist bir ortam yaşamasaydık bu yıl ciddi yatırımların yapılabileceği bir gelirimiz oluşmuştu diyebiliriz. Belediyede değiştirdiğimiz bir başka konu ise belediyenin sorunlara yaklaşımı oldu. Çözüm süreçlerinde değişim yaşandı. Toplam kalite yönetim sistemini oturtuyoruz, bunda da büyük yol kat ettik. Yakında Çiğli Belediyesi'nin ISO 9001 Belgesi olacak ve bunun üzerine diğer belgelendirmeleri yapabileceğiz.

- "Çiğli Belediyesi’ni bir partinin değil halkın belediyesi haline getirdik, ilçede barışı sağladık"

Özetleyecek olursak tüm bu girişimlerimiz ekonomisi güçlü, vatandaşla bağlantısı yüksek, sorunları analiz ederek çözüm üretebilme kabiliyeti olan ve bunları teknolojik alt yapısıyla destekleyen ve bir çok noktaya vatandaşın belediyeye gelmeden hizmet alabilmesini sağlayan e-imar, e-ruhsat gibi bir çok belediyeye öncülük edebilecek bir Çiğli Belediyesi inşa ettik .Çiğli Belediyesi’ni bir partinin değil halkın belediyesi haline getirdik, ilçede barışı sağladık. Çiğli, Karşıyaka'nın kenarında kalmış, kendini ispat edememiş, adını duyuramamış göz önünde olmayan bir ilçe iken, bu gün Avrupa Birliği tarafından bilinen, dünyanın tanıdığı 210 bin nüfusuyla Karşıyaka'nın 2 katı, Bayraklı'nın ise 3 katı olan alana sahip. Çiğli, İzmir'de kentleşme denilince akla ilk gelen ilçe haline geldi. Bizde bu kentleşmeyi düzenli kentleşme noktasına taşımak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Biz göreve geldiğimizde 8-10 noktada kentleşmeye ilgili problemler vardı. İmar olmazsa kentleşme olmaz. Mesela Harmandalı, Balatçık ve Ataşehir’in belirli bölgelerinde imar planı yoktu, kesintiye uğramıştı. Bütün bu imar sorunu yaşanan bölgelerimiz için başvurularımızı yaptık Ankara'dan onay bekliyoruz. Çiğli Belediye Meclisi'nden geçirdik, Büyükşehir Belediyesi’nin gündemine alınmasını bekliyoruz.
Bu sorunlarda çözüldüğünde ekonomisi kuvvetli, iş yapma potansiyeli yüksek, kendi içinde kurumsallaşma süreçlerini tamamlamış, Çiğli'nin gelişmesine engel olan imar sorununu çözmüş ve denizle buluşan bir kent olarak Çiğli İzmir de hak ettiği yeri alacak. Bir belediye olarak bütün bu güzel haberler ne zaman gerçekleşecek derseniz tramvay da dahil olmak üzere 7-8 ay içinde 2022 yılı içinde tüm bu sorunların teker teker çözüldüğünü hep beraber göreceğiz.

 Geçtiğimiz günlerde belediyenizde bir grev süreci yaşandı vesonrasında toplu sözleşme yapıldı. Bu konu hakkında neler söylersiniz?

Gümrükçü: Bir grev süreci yaşadık maalesef, böyle bir süreç yaşansın istemezdik ama oldu. 6 gün sürdü. İşçi arkadaşlarımız yasal haklarını kullandılar ve bir grev sürecine gitti belediye. Grevin olumsuz sonuçları oldu. Mesela belli bir süre çöpler toplanamadı, bunun yarattığı bir kirlilik ve memnuniyetsizlik oluştu. Şimdi ise hızlı bir şekilde yaralarımızı sarmaya başladık önce diğer ilçebelediyeleriyle birlikte çöplerin kaldırılmasıyla ilgili bir çalışma yaptık, sonrasında konteynırların dezanfektanı ile ilgili bir çalışma yaptık. Ardından Çiğli Belediyesi'nde gönüllü arkadaşlarla saha temizliği yaptık. Şu an grevin etkilerini atlatmış bir belediyeyiz diyebilirim. Bundan sonra benzer süreçlerin yaşanmaması için üzerimize düşen görevi yapacağız. Ama zaten toplu sözleşmeyi 3 yıllık yaptığımız için bir daha böyle bir grevle kentin gündemine gelmeyeceğiz.

- Başarılı bir sezon geçirerek adından sıkça söz ettiren Çiğli Belediyespor ile ilgili görüşünüz nedir? Çiğli Belediyespor'un önümüzdeki sezon için ne gibi hazırlıkları var?

Gümrükçü: Biz amatör ligde oynuyoruz, yıllardır da bu ligdeyiz ve 3. lige yani profesyonel lige çıkma gayretimiz var. Belediye yönetimi olarak 3 yıldır bu işi ciddi bir şekilde ele aldık ve üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirdik. Ben Belediye Başkanıyım ama aynı zamanda Çiğli Belediyespor Kulübü Başkanıyım dolayısıyla bu benim için bir görev niteliğinde. Çiğli'yi biz her anlamda lig atlatmaya çalışıyoruz demiştik futbolda bunlardan bir tanesi.Sadece futbolda değil sporun birçok branşında iddialıyız 2021 Avrupa Spor Kenti seçildik, aslında biz sadece futbol da değil sporun birçok branşında öndeyiz ve iddialıyız. Fakat bu futbol geçmişten gelen bir hasret bir özlem. Çiğli'nin 3. lige çıkması toplumsal bir talep aynı zamanda. Bölgesel amatör ligde 9. grupta şampiyon olduk ve bir üst lige çıkmadan önce play off oynama hakkı kazandık. Fakat 2 maç ta da maalesef yenildiğimiz için bölgesel amatör ligde kaldık. Okyanusu geçtik derede boğulduk diyebiliriz.Sonuçta top yuvarlak ve sonucunu bilmediğimiz bir süreç bu. Seneye daha
başarılı olacağımızı düşünüyorum ve inanıyorum.

- Çiğli Belediyesi'nin gençlere ve kadınlara yönelik çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Gümrükçü: Belediye olarak toplumla ilişkilerimizi yükseltmek durumundayız. Biz 2020 yılında Çiğli'de bulunan 3200 engelli haneyi tek tek evlerinde ziyaret ederek ihtiyaçlarını öğrendik ve onları hukuki alanda desteklemek için bir çalışma başlattık. Buna engelli envanter çalışması diyebiliriz. Belediye olarak sosyal haritalama yapmak istiyoruz. Engelli vatandaşlarımız konunun bir boyutu fakat diğer taraftan toplumsal desteğe ihtiyacı olan ekonomik olarak desteklenmesi gereken yurttaşlarımızla ilgili de çalışmalar yaptık pandemi bu süreci hızlandırdı. Biz vatandaşın ayağına gidecekken vatandaş bizden taleplerde bulunarak bizim envanter oluşturmamızı sağladı. 10 binin üzerinde haneye yardım ettik. Bunları gezerek yerinde tespit yaptık, şuan Çiğli Belediyesi ayda 1500 haneye yardım ediyor. Çiğli Belediyesi olarak kadın istihdamına önem veriyoruz. Ev hanımları üzerine de bir tarama yaptık 10 bin tane kadını belediye personellerimizle evinde ziyaret ederek beklentileri konusunda anket düzenledik. Bunun sonucunda da bizimde belediye olarak ilk günden beri hedeflediğimiz Kadın Belediyesi dediğimiz, kadınların ekonomik, sosyal ve hukuki haklarını öğrenebilecekleri ve meslek edindirme ve kültür sanat kurslarıyla kendilerini geliştirebilme fırsatı bulabilecekleri İngilizce ve Rusça kurslarıyla içerisinde kreşinde bulunduğu bir hizmet binası çalışmamız oldu. Geçtiğimiz 8 Martta da hizmet binamızın açılışını gerçekleştirdik. Adını da Nermin Abadan Unat Kadın Çalışmaları Merkezi koyduk. Şuan çok aktif bir şekilde işliyor. Aynı zamanda belediyemizin bir istihdam çalışması var iş arayanlarla işverenleri buluşturuyoruz. Biz bunu dijital ortama taşıdık. Kariyer siteleri gibi bir sitemiz var iş arayanlarla işverenleri buluşturuyoruz, aynı zamanda bunu belediye meclis salonumuzda da yapıyoruz. Kadın Aile Müdürlüğü içine bu birimi de koyduk nedeni ise kadın istihdamı ile kadınların özgürleşmesi ve Türkiye’deki demokrasinin ilerlemesi anlamında çok önemli olarak görüyoruz. Kadın belediyesinin içinde bir istihdam birimi de var, halk eğitim ve İŞKUR ile ortak çalışmalar yapıyoruz. Ciddi bir çalışma oldu ve bütün kadınlar bu durumdan memnun. İzmir çapında bu projenin yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum.

- Sizi çok erken saatlerde sahada görüyoruz, vatandaşlarla sürekli temas halindesiniz bu çalışmanızı nasıl etkiliyor?

Gümrükçü: 2019 da göreve geldiğimde şunu gördüm, hayırlı olsun ziyaretleri ve talepler mesai saatleri içinde saat 8 ve 9'dan sonra başlıyor, çok yoğun günlerde akşam 9-10'a kadar randevu veriyorduk. Dolayısıyla belediyemize gelen vatandaşla ilgilenmekten sahada sorunları yerinde inceleyememe , halkla,
esnafla fazla temas halinde olamama gibi bir süreç yaşadık. Belediyedeki randevu sisteminin değişmesi gerektiğinin farkına varınca mesai başlamadan önce hava yeni aydınlanırken sahada muhtarlarla beraber bir tespit çalışması yapalım dedik bunun adını da şafak mesaisi koyduk. Çiğli bir emekçi kenti. İnsanlar sabah işe giderken bizde mahalle muhtarlarımızla özellikle araç kullanmadan saha çalışmalarımıza başlıyoruz. Esnafa bir ‘günaydın’ demek emekçi kardeşlerimizle selamlaşmak sorunları yerinde görmek için şafak mesaimizi 3 yıldır her gün gerçekleştiriyoruz.Şafak mesaimizi 3 yıldır her gün gerçekleştiriyoruz. Çiğli'de toplam 26 mahalle var ve benim günde 4 tur attığım mahalleler var. Şafak mesaisi sadece bir tanesi, mesela her salı günü bir mahallede çöp toplama çalışması yapıyoruz. Makam Sokakta uygulamamızla mahallelerde halk toplantısı yapıyoruz. Bunun gibi 3-4 başlık altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylece bir belediye başkanı vatandaştan kopmamış oluyor. İyi bir uygulama bizi diri tutuyor ve vatandaşın içinde tutuyor. Belediye başkanı sahadan koparsa başarısız olur, ne kadar sahada aktif çalışırsa o kadar başarılı olur diye düşünüyorum. Ben bu kapsamda şafak mesaisi çalışmasını önemsiyorum.

çiğli belediye başkanı utku gümrükçü yerel i̇z dergisi çiğli belediye başkanı utku gümrükçü çiğli belediyesi çiğli belediyespor kadın aile müdürlüğü spor müdürlüğü tarımsal hizmetler müdürlüğü bayraklı şafak mesaisi yerel haberler izmir haberleri ege haberleri