Bal-Kültür kuruluş yıldönümü Balkan Festivali'ne renk kattı
Balkan Göçmenlerinin Kültürünü Yaşatma Araştırma ve Dayanışma Derneği'nin (Bal-Kültür) kuruluşunun birinci yılı nedeniyle düzenlenen Rumeli Gecesi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve İzmir'de Balkan rüzgarı estiren Balkan Festivali'ne de renk kattı.
Balkan Göçmenlerinin Kültürünü Yaşatma Araştırma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ahmet Serkan Ulaş ve yönetim kurulu üyelerinin dernek üyeleri ile birlikte olduğu gecede CHP rüzgarı esti. Balkan Festivali'nin kapanış gecesi için İzmir'e gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geceye gönderdiği mesajı partililer tarafından ayakta alkışlandı. Yoğun programı nedeniyle İzmir'deki programını uzatamadığını ve Rumeli Gecesi'ne katılamadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, mesajında şu görüşlerine yer verdi:
''Balkanlar ve Rumeli, cumhuriyetimizin kuruluşunda müstesna bir yer tutar. Bizi biz yapan değerleri ve kültürümüzü Anadolu'dan Balkanlar'a taşıyan soydaşlarımız bu değerleri o toprakların çağdaş evrensel değerleriyle harmanladılar, daha sonra aynı yurtlarına Balkan ve Rumeli muhacirleri Atatürk'ün önderliğinde Osmanlı'dan modern Türkiye'ye dönüşüm sürecinde tarihi bir rol üstlendiler, bu ülkenin temel taşlarında biri oldular. Kaybedilmiş toprakların aziz hatıraları olan, Balkanlar'dan gelen soydaşlarımız bugün bu topraklar üzerinde yaşayan vatandaşlarımızın üçte birini oluşturuyor. Sivil toplum kuruluşları aracılığıyla güçlü bir dayanışma sergiliyor. Derneğinizin düzenlediği Rumeli Gecesi gibi etkinlikler de gönül coğrafyamızın yüzük taşı olan Balkanlar'daki Türk kültürünün yaşaması için büyük önem taşıyor. Bu düşüncelerle Balkan Göçmenlerinin Kültürünü Yaşatma Araştırma ve Dayanışma Derneği'nin 1. Kuruluş yıldönümü kutluyorum Rumeli Gecesi’nin tüm katılımcılarına saygı ve sevgilerimi sunuyorum.''
-Faik Öztrak
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Chp Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak ise mesajında yaşanan acıların bazı toplumları ayırdığını, bazı toplumları ise bütünleştirdiğini vurguladı. Balkanlar ve Rumeli'nin acı dolu tarihinin toplumu bir araya getiren en önemli harçlardan biri olduğunu kaydeden Öztrak, mesajında şunları vurguladı:
''Vatan toprağı kaybetmenin acısını bilenler ana yurtlarına döndüklerinde en büyük hemşerimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliginde kurulan cumhuriyetimizin temel taşlarından biri olmuştur. Bugünde hemşerilerimiz sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla hem bu kültürün yaşaması yönündeki çabaları güçlü tutmakta, hem de dayanışmayı güçlendirmektedir. Derneklerimizin düzenlediği hemşerimizi bir ayara getiren etkinlikler de bu amaca yönelik önemli vasıtalardır.''
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, geceye mesaj gönderdi.
Balkan Göçmenlerinin Kültürünü Yaşatma Araştırma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ahmet Serkan Ulaş de konuşmasında derneğin 9 Eylül 2020 tarihinde Bayraklı ilçesinde kurulduğunu hatırlatarak şunlaruı söyledi:
''Bizler bundan 100 yılı aşkın süre önce Anadolu topraklarını vatan bilmiş, kültür ve yaşayış tarzımızı Türkiye topraklarına getirmiş, hatta bu güzel Anadolu topraklarında ölmeyi benimsemiş Balkan ve Rumeli göçmen evlatlarıyız. Bizim yolculuğumuz Selanik’te açılan bir çift mavi göz ile başladı. Derneğimiz üyelerinin hepsi aramızdaki en büyük Balkan göçmeninin Gazi Mustafa Kemal Atatürk olduğunun bilincindedir.''
BAL-KÜLTÜR Derneği'nin birinci yılı nedeniyle düzenlenen Rumeli Gecesi’nde halk oyunları ve tapaniler geceye renk kattı.