18 Mart Çanakkale Zaferimizin 108. Yılı Kutlu Olsun!

Köklü tarihimizin dönüm noktalarından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 108. yıl dönümü ülkemizde çeşitli anma programları ile kutlanıyor.

18 Mart 1915 tarihinde tam 108  yıl önce Türkiye'de tarih yazıldı. 18 Mart 1915’te Çanakkale’yi geçilmez kılan  Muharebede Türk Ordusu düşman kuvvetlerini ağır bozguna uğrattı. Binlerce şehitin kanıyla yazılan şanlı zafer, hem Türkiye'nin hem de dünya tarihinin dönüm noktası oldu.

Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa, Cevat Paşa, Çolak Faik Paşa, Yakup Şevki Bey, Kazım Karabekir, Ahmet Fevzi Bey, Selahattin Adil Bey,Halil Sami Bey Çanakkale Komutanları...

Mehmetçik,Seyit Onbaşı,Mücahide Hatice Hanım,Halide Onbaşı ( Halide Edip Adıvar),Mehmet Çavuş,Nezahat Onbaşı ve daha niceleri Türk Milletinin şanlı tarihinin yazıldığı Çanakkale Muharebelerinin kahramanları...

18 Mart Çanakkale Zaferi

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir. İşte dünyaya mal olmuş bu dizeler Çanakkale Zaferini anlatıyor.

108 yıl önce 1. Dünya Savaşının sürdüğü dönemde , Deniz ve kara olmak üzere iki ayrı muharebeden meydana gelen Çanakkale Savaşı'nın deniz muharebeleri 28 gün; kara muharebeleri ise 261 gün boyunca sürmüştür.

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya ile güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletleri'ni zayıflatma amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir. Çanakkale Muharebeleri kesin Osmanlı Zaferi ile sonuçlanmıştır.

"Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" 

Yarbay olarak görev yapan Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale Savaşı'na 19. Tümen Komutanı olarak katılmıştı. Ancak savaş ilerledikçe Albay rütbesine getirilerek emrine 130 bin civarında asker verilmiştir. Anafartalar, Arıburnu ve Conkbayırı bölgelerinde savaşan Atatürk oldukça büyük bir sorumluluk almıştır. 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin kazanılmasında Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri dehası belirleyici oldu. Atatürk'ün cephede söylediği, "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözleri, askerin zafere inanmasını sağladı.
 

mustafa kemal paşa fevzi paşa cevat paşa çolak faik paşa yakup şevki bey kazım karabekir ahmet fevzi bey selahattin adil bey halil sami bey çanakkale komutanları... mehmetçik seyit onbaşı mücahide hatice hanım halide onbaşı ( halide edip adıvar) mehmet çavuş nezahat onbaşı 18 mart çanakkale zaferi türk ordusu