21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı

Konak Belediyesi ve CHP İzmir İl Başkanlığı Balkan Masası'nın ortaklaşa düzenlediği etkinlikte Kuzey Makedonya'nın ''21 Aralık Türkçe Eğitim Günü'' kutlandı.

21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı
22 Aralık 2021 - 12:57 - Güncelleme: 22 Aralık 2021 - 13:00
Kuzey Makedonya'da yaşayan Türklerin resmi bayramı olan ''21 Aralık Türkçe Eğitim Günü'' nedeniyle panel ve konser düzenlendi. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İl Başkan Yardımcısı ve Balkan Masası Sorumlusu Görkem Duman, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, Balkan dernekleri başkan ve yöneticileri ve Makedonya göçmeni vatandaşlar katıldı. Eşzamanlı olarak Üsküp, Manastır ve Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle de kutlanan Türkçe Eğitim Bayramı için tüm etkinliklerden katılımcılarla birlikte zoom üzerinden bağlantı gerçekleştirildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve CHP Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, Makedonya Ravodiçli Yüksek Lisans Öğrencisi Gülsüm Mustafavo, Resneli Akademisyen, Şair ve Yazar Dr. Emel Hamza ve Üsküplü Öğretmen Şenay Osman da etkinliğe zoom üzerinden katılarak konuşma yaptı. Açış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Görevlisi Feyyaz Sağlam'ın yaptığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Türk Dili Okutmanı Faruk Gezgin ile Halk Bilimci Gülçin Balat'ın konuşmacı olarak yer aldığı panel ve Cenk Bosnalı konseriyle devam etti.

-Başkan Batur

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kuzey Makedonya için önemli bir günde bir araya geldiklerini söyledi. Türkçe eğitim hakkının 1944 yılında elde edildiğini vurgulayan Başkan Batur, ''21 Aralık  Makedonya Türklerinin Türkçe Eğitim Bayramı'nı canı gönülden kutluyorum. Bu hakkın peşinde koşan, bu mücadeleyi bugüne taşıyan, emeği geçen herkesi de saygı ve minnetle anıyorum'' dedi.
Geçen yıl 10 Kasım'da, Konak Belediyesi'nin kardeş şehri olan Kuzey Makedonya'nın Manastır kentindeki Mustafa Kemal Atatürk'ün, üç yıl eğitim gördüğü Manastır Askeri İdadisi'ni ziyaret ettiklerini ve Atatürk'ü Anma etkinliklerine katıldıklarını ifade eden Başkan Batur, şunları söyledi:
''Manastır Askeri İdadisi'ni ziyaret ederek oradaki 10 Kasım etkinliğine katılma şerefini yaşadık. Bizim için çok anlamlı bir gündü. Manastır şehri aynı zamanda Konak'ımızın da kardeş şehri. Sadece Manastır’da değil tüm Kuzey Makedonya'da soydaş kardeşlerimiz ile bir araya geldik. Üsküp, Resne, Ohrid ve Gostivar’ı da ziyaret ettik. Belediye başkanları, siyasi partilerin liderleri, sivil toplum kuruluşlarının, Türk derneklerinin temsilcileriyle görüşmelerimiz oldu.  Bu ziyaretlerde, özellikle Türk köylerine yaptığımız ziyaretlerde bizleri duygulandıran anlar da yaşadık. Resne’de, Kanatlar Köyü’ndeki ilkokulda çocuklarımızın bizi Türk Bayraklarıyla karşılaması hiçbir zaman hafızamdan çıkmayacak. Orada Türklük şuurunun devam etmesi gerçekten çok önemli. Onlara kitap ve Türk Bayrağı, spor malzemesi sözü vermiştik. Dün ellerine ulaştığının haberi geldi. Güle güle kullansınlar, bayrağımızı da orada dalgalandırsınlar. Buradan onlara selam olsun.''

-Öztrak'a teşekkür

Başkan Batur, dost ve kardeş ülke Kuzey Makedonya'da ve Balkanlar’da yaşananları yakından takip eden, sahip çıkan ve sorunlarını dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak'a da canlı yayında teşekkürlerini ileterek şöyle konuştu:
''Bizler soydaşız, kardeşiz. Aynı dili konuşuyor, aynı tarihi, kültürü paylaşıyoruz. Ben de Selanik göçmeni bir ailenin çocuğuyum ve şunu çok iyi biliyorum ki bizim aramızdaki dostluk, kardeşlik bağını koparmaya kimsenin gücü yetmez. Makedonya da yaklaşık 10 bin öğrenci Türkçe eğitim görüyor. Türk çocukların kendi anadillerinde eğitim alma hakkına sahip olmalarını çok önemli. Dost ve kardeş ülke Kuzey Makedonya'da, Türkçe eğitimle ilgili yaşanan sorunların zamanla çözüleceğine ben yürekten inanıyorum. Balkanlar'da yaşayan kardeşlerimizin sorunları konusunda hassasiyetle çalışan ve bizleri bu konuda bilgilendiren CHP Genel Başkan Yardımcımız Faik Öztrak'a teşekkürlerimi sunmak istiyorum.''

-''Dilimiz bizi birleştiren kültürümüzün temelidir''

Toplantıya zoom üzerinden bağlanan CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve CHP Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak etkinliği düzenleyen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a, CHP İzmir İl Başkanlığı ve Balkan Masası yetkililerine teşekkür etti. Öztrak, Üsküp’te bulunan meclis üyelerine, siyasi parti temsilcilerine ve tüm göçmen dernek temsilcilerine de selamlarını ileterek şunları söyledi:
''Bundan tam 77 yıl önce 21 Aralık 1944 tarihinde Üsküp’te Türkçe eğitim veren Tefeyyüz ilkokulunda Latin harfleriyle Türkçe eğitim başladı. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, (Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her tür Türk dilini çok sever, onu yükseltmek için çalışır. Türk dili Türk Milleti için kutsal bir hazinedir) diyor. Biz de bu sözleri kendimize rehber olarak kabul ediyoruz. Dilimiz bizi birleştiren kültürümüzün temelidir. Dilimiz ayrı coğrafyalarda bir olmamızı sağlayan, ahlakın, geleneğin, anıların taşıyıcısıdır. Yine Atamızın ifadesiyle Türk Dili Türk Ulusu’nun yüreğidir, beynidir. Biz hem Türkiye’de hem Balkan coğrafyasında dilimizi öğreten öğretmenlerimizi ve dilimizi öğrenen gençlerimizin hep yanlarında olacağız. Ben buradan bir kez daha Makedonya'da yaşayan kardeşlerimizin 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı'nı kutluyor, Bugüne kadar Balkan masası faaliyetlerinde bizlere hep destek olan, faaliyetlerin başarıya ulaşmasında çok büyük rol oynayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a teşekkür ediyorum. Herkese sevgiler, saygılar sunuyorum.''

-Duman

CHP İl Başkan Yardımcısı ve Balkan Masası Sorumlusu Görkem Duman da Türkçe Eğitim Bayramını kutladı ve yaptığı konuşmada şunları söyledi:
''Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı Balkan Masası olarak önceliğimiz, Genel Başkan Yardımcımız Faik Öztrak’ın ifade ettiği gibi, Balkanlar’daki kardeşlerimizde dayanışma ve işbirliğini artırmak, Türkiye’yle Balkanlar’daki paylaşımsızımızı çoğaltmaktır. Balkanlar’daki yurttaşlarımız adına etkin ve somut işler yapmakta kararlıyız. Bugün çok anlamlı bir günü kutlamak için bir araya geldik. 1944 yılının 21 Aralık günü, Kuzey Makedonya Türkleri anadilde eğitim konusunda gösterdikleri çabanın meyvesini, yani Türkçe eğitim hakkını ele aldılar. Bu hakkı alıp bir kenara çekilmediler, 14 yıl önce de Türkçe eğitim hakkının resmi bayram olmasını sağladılar. 2007 yılından bu yana 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü, milli bayram olarak Makedonya’da kutlanmaktadır. Balkanlar’daki Türkler için önemli bir adım ve önemli bir örnek olmuştur. Balkanlar bizim için barışın en güzel yaşanacağı yerdir, böyle de olmalıdır. Bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.''

-Panel ve konser

Açış konuşmalarının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Görevlisi Feyyaz Sağlam'ın moderatörlüğünü yaptığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Türk Dili Okutmanı Faruk Gezgin ile Halk Bilimci Gülçin Balat’ın konuşmacı olarak yer aldığı panel gerçekleşti.
İlgiyle takip edilen panel sonrasında Balkan kökenli sanatçı Cenk Bosnalı sahne alarak, Boşnakça şarkıları ve Balkan ezgileriyle 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü’ne renk kattı.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum